Portal do Governo Brasileiro

 

TESES E DISSERTAÇÕES

  1. Desenvolvimento de uma cultura iniciadora para produção de kefir

  2. Identificação de microrganismos isolados de grãos de kefir de leite e de água em diferentes logalidades

  3. Caracterização de bactérias láticas da microbiota de grãos de kefir cultivados em leite ou água com açúcar mascavo por metodologias dependentes e independes de cultivo

  4. Caracterização de kefir tradicional quanto à composição físico-química, sensorialidade e atividade anti-Escherichia coli

  5. Efeitos do Quefir no Perfil Lipídico, Estresse Oxidativo e Aterosclerose de Camundongos Deficientes em Apolipoproteína E
     
  6. Monitoramento da produção de ácidos orgânicos em amostras de leite fermentado pelos grãos de  kefir e do Tibet utilizando técnicas voltamétricas e HPLC

  7. Efeito do método de produção de kefir na vida de prateleira e na infecção experimental com Salmonella Typhimurium em camundongos

  8. Bebidas de Kefir com e sem inulina em versões integral e desnatada: elaboração e caracterização química, física, microbiológica e sensorial

  9. Desenvolvimento de ingrediente simbiótico por fermentação de soro de leite e do subproduto da agroindústria de suco de laranja por grãos de Kefir e cultura probiótica

  10. Síntese de fitoalexinas em sorgo e soja, controle de oídio e produção de pepino, cv, hokushin, por leite fermentado, mananoligossacarídeo fosforilado e kefir

  11. Análise da viabilidade do processo de conversão de glicerol em produtos de valor agregado pela ação microbiológica

  12. Qualidade e inocuidade microbiológica de derivados lácteos fermentados produzidos no Distrito Federal, Brasil

  13. Atividade Antimicrobiana de Microrganismos Presentes em Grãos de Kefir 

  14. Análise microbiológica do quefir em grãos, suspensão, liofilizado e adicionado à ração de coelhos

  15. Produção de cachaça com grânulos de kefir
  16. Isolamento e seleção de micro-organismos e desenvolvimento de tecnologia para produção de ácido látic

 

ARTIGOS CIENTÍFICOS

 

Microbiologia

  1. The microbial diversity of water kefir

  2. Metabolic activity and symbiotic interactions of lactic acid bacteria and yeasts isolated from water kefir

  3. Characterisation of the microbial population at different stages of Kefir production and Kefir grain mass cultivation

  4. Polyphasic characterization of the lactic acid bacteria in kefir

  5. Effect of incubation temperature and caseinates on the rheological behaviour of Kefir

  6. Effects of fermentation conditions and homogenization pressure on the rheological properties of Kefir

  7. Microbiological study of lactic acid bacteria in kefir grains by culture-dependent and culture-independent methods

  8. Microbiological, physicochemical, and sensory characteristics of kefir during storage

  9. Sobrevivência de salmonella typhimurium em kefir com diferentes tempos de fermentação

  10. Análise Microbiológica do Quefir em grãos, suspensão, liofilizado e Adicionado à ração de coelhos

  11. Microbiological and chemical properties of kefir manufactured by entrapped microorganisms isolated from kefir grains

  12. Isolamento e identificação por PCR ARDRA de Lactobacillus spp. de grãos de Kefir cultivados em leite ou água açucarada

  13. Microbiological and chemical characteristics of Brazilian kefir during fermentation and storage processes

  14. Application of culture-dependent and culture-independent methods for the identification of Lactobacillus kefiranofaciens in microbial consortia present in kefir grains

  15. Brazilian kefir: structure, microbial communities and chemical compositionbrazilian kefir: structure, microbial communities and chemical composition

  16. Kefir – a complex probioticKefir – a complex probiotic 

  17. The Structural Organization of the Tibi Grain as Revealed by Light, Scanning and Transmission Microscopy

  18. The Composition of the Lactobacillus Flora in Kefir Grains 

  19. Kefir: A symbiotic yeasts-bacteria community with alleged healthy capabilities

  20. Identificação de Microrganismos Isolados de Grãos de Kefir de Leite e de Água de Diferentes Localidades

  21. Microbial profile of a kefir sample preparations – grains in natura and lyophilized and fermented suspension 
  22. Cellular injuries of spray-dried Lactobacillus spp. isolated from kefir and their impact on probiotic properties

 

Nutrição experimental

  1.  Characterisation of a new exopolysaccharide obtained from offermented kefir grains in soymilk

  2.  Effects of cow's and goat's milk as fermentation media on the microbial ecology of sugary kefir grains

  3. Study of whey fermentation by kefir immobilized on low cost supports using 14C-labelled lactose

  4. Production of freeze-dried kefir culture using whey

Desenvolvimento de produtos

  1. Production of fermented cheese whey-based beverage using kefir grains as starter culture: Evaluation of morphological and microbial variations

  2. Fermentation conditions of walnut milk beverage inoculated with kefir grains

  3. Obtaining functional fermented beverages by using the kefir grains

  4. A review on traditional Turkish fermented non-alcoholic beverages: Microbiota, fermentation process and quality characteristics
  5. Análise físico-química e sensorial de gelatina à base de quefir

  6. New cocoa pulp-based kefir beverages: Microbiological, chemical composition and sensory analysis

  7. Comparative study of the biochemical changes and volatile compound formations during the production of novel whey-based kefir beverages and traditional milk kefir

Imunologia

  1. Evaluation of wound healing activities of kefir products

  2. Protective effect of a mixture of kefir-isolated lactic acid bacteria and yeasts in a hamster model of Clostridium difficile infection

  3. The role of lactate on the immunomodulatory properties of the nonbacterial fraction of kefir

  4. Immunomodulating capacity of kefir

  5. Kefir D’Aqua and Its Probiotic Properties

  6. Study of anti-inflammatory activity of Tibetan mushroom, a symbiotic culture of bacteria and fungi encapsulated into a polysaccharide matrix

  7. Atividade antiinflamatória de quefir, um probiótico da medicina popular

  8. Atividade antiinflamatóriade carboidrato produzido por fermentação aquosade grãos de quefir

  9. Yoghort and KefirYoghourt and kefir in their relation to health and therapeutics

Antimicrobiano

  1. The Antimicrobial Properties of Different Strains of Lactobacillus spp. Isolated from Kefir

  2. Antimicrobial and healing activity of kefir and kefiran extract

  3. Atividade anti-escherichia coli em kefir e soro de kefir tradicionais

  4. Atividade antimicrobiana de microrganismos isolados de grãos de kefir contra Staphylococcus aureus

 Lactose

  1. Lactose uptake rate measurements by 14C-labelled lactose reveals promotional activity of porous cellulose in whey fermentation by kefir yeast

  2. Research perspectives and role of lactose uptake rate revealed by its study using 14C-labelled lactose in whey fermentation

  3. Lactose uptake rate by kefir yeast using 14C-labelled lactose to explain kinetic aspects in its fermentation

Análise sensorial

  1. New cocoa pulp-based kefir beverages: Microbiological, chemical composition and sensory analysis

  2. Rheological, texture and sensory properties of kefir with high performance and native inulin

  3. Aceitação e perfil sensorial das cachaças produzidas com Kefir e Saccharomyces cerevisae

  4. Caracterização físico-química e sensorial de kefir tradicional e derivados

 

Diabetes

  1. Kefir administration reduced progression of renal injury in STZ-diabetic rats by lowering oxidative 

 

Diversos

  1. Kefir: uma nova fonte alimentar funcional?

  2. Popularização de Kefir no Recôncavo da Bahia: um Relato de Experiência
  3. Efeito da administração de cogumelo tibetano, um consórcio microbiano, sobre a peristalse intestinal em ratos 

  4. Mapeamento tecnológico de patentes de kefir